Studená válka

Vydáno: 18.09.2015 02:05  |  komentářů 0

Pochybovači, přečtěte si tu knihu (o Mašínech)!

JAN NOVÁK PŘIPOMNĚL NEJVĚTŠÍ PŘÍBĚH STUDENÉ VÁLKY

Jan Novák (* 1953), kolínský spisovatel píšící anglicky a žijící v USA, scénaristický spolupracovník Miloše Formana, napsal po sedmileté pauze knihu, která díky nakladatelství Petrov vyšla před několika týdny v českém překladu a vzbudila velký ohlas. Dočíst jste se o ní mohli v kulturních rubrikách všech velkých novin, recenze by zabraly mnoho stran strojopisu... Neméně se mluví i o hlavních hrdinech této knihy, bratrech Ctiradu a Josefu Mašínových, v souvislosti s požadavkem, aby jim prezident republiky propůjčil státní vyznamenání. Zde je dobré upozornit, že bratři Mašínové již jedno vyznamenání "Za chrabrost" mají. Obdrželi ho v roce 1946, kdy jim bylo 14 a 15 let, od prezidenta Edvarda Beneše za svoji protifašistickou činnost. Kolíňákům bych ještě rád připomenul, že Mašínové jsou svým způsobem "naši lidé" z nedalekých Lošan, kde se narodil jejich otec, legendární hrdina dvou válek, brigádní generál im memoriam. Ovšem statek, který zde jejich rodině patřil přes 400 let, jim byl po únorovém převratu v roce 1948 komunistickými zloději zestátněn.
Dokumentární román "Zatím dobrý - Mašínovi a největší příběh studené války" vydal Petrov v překladu Petry Žallmannové. "Zřejmě žádný příběh z moderních českých dějin nevyvolává tolik protikladných soudů jako případ bratrů Mašínových. Jaké stanovisko zaujmout k tomu, co se tehdy stalo? A jsme vůbec s to pochopit, co všechno aktéři tohoto příběhu prožívali?" píše se na záložce knihy, která váží třičtvrtě kilogramu, má 800 stránek a čte se prý jedním dechem.
"O bratrech Mašínových jsem se poprvé doslechl od Miloše Formana, který na poděbradském gymnáziu seděl v lavici vedle budoucího člena jejich odbojové skupiny Zbyňka Janaty. Když jsem si uvědomil, jak strhující je tento příběh, a vytušil, že osudy celé rodiny zrcadlí středoevropské dějiny dvacátého století, podařilo se mi oslovit Pepíka Mašína, s nímž jsem se začal scházet a otevřeně si povídat o všech neuvěřitelných zážitcích a zkušenostech jeho života." Tak mluví o svých motivech k napsání knihy Jan Novák.

NIKDO JE NEZNAL

Bratry Mašíny a "největší příběh studené války" u nás před rokem 1989 nikdo neznal. Většina národa má ještě dnes o době, ve které se odehrával jejich zápas, značně zkreslené představy. Názory, které v nás šikovná komunistická propaganda za 40 let ukovala, nelze rozptýlit snadno a svědectví vyvažující omyly mají svoji důležitost. Každý, kdo o případu bratří Mašínů začne shromažďovat fakta a hodnotit je, s nimi bude asi brzy sympatizovat. Tak, jako kdysi gestapo, začala rodinu Mašínových již koncem roku 1947 navštěvovat státní bezpečnost. Bratři Mašínové byli postupně dvakrát zatčeni, starší byl dva a půl roku v Jáchymově. Na to, že organizují odboj, se naštěstí nepřišlo. K nepřátelství vůči režimu měli nepřeberně důvodů. Režim je šikanoval, ukradl rodinný statek, pošpinil památku jejich otce... Protikomunistická odbojová skupina bratří Mašínů při svých akcích zastřelila dva příslušníky SNB a ozbrojeného pokladníka. V říjnu 1953 se Ctirad a Josef Mašínové, spolu Milanem Paumerem, Václavem Švédou a Zbyňkem Janatou rozhodli utéct do americké zóny v západním Berlíně. Tři z pětice, pronásledované pětadvacetitisícovou armádou policistů, vojáků a specialistů, nakonec svého cíle po měsíční dlouhé strastiplné cestě dosáhli. Stejně jako mnozí další si mysleli, že se schyluje k válce, která republiku osvobodí od komunistického teroru. Na úmysl brzkého návratu však museli zapomenout.

VÝBĚR Z RECENZÍ

Marta Ljubková (www.literatura.cz):
Osudy Mašínovic rodiny předkládá Novák jako skutečně velký příběh se vším všudy. Vytváří zde pravé hrdiny z masa a kostí, ale schopné nadlidských výkonů. Je celkem lhostejné, nakolik čerpá ze skutečnosti, jeho příběh funguje totiž především jako román - a to jako román čtivý, dobrodružný, ba strhující. Nejnapínavější jsou paradoxně zejména první kapitoly, pojednávající o Mašínovi starším, a téměř poslední, líčící osud v Čechách zůstavší sestry Zdeny. Hrdinství zcela jiného typu, beze zbraně, a přesto silné.
Bez ohledu na sem tam se vyskytující banality se Novákovi podařilo napsat román takového typu, který se na českých knižních pultech už dlouho neobjevil.

Jiří Padevět (Týdeník Rozhlas):
Jeden útěk se zapsal do české historie. Pro někoho jako nejhorší projev kontrarevoluce a agentů imperialistických rozvědek, pro jiného jako jedno z mála statečných vystoupení proti komunistickému režimu. Ano, mluvím samozřejmě o útěku bratří Mašínů a Milana Paumera za železnou oponu, neboť o této, jistě pozoruhodné kapitole českých dějin, vydal spisovatel Jan Novák v nakladatelství Petrov dokumentární román "Zatím dobrý". Všichni, kdo hodnotí Mašíny a jejich boj proti komunismu, by si měli uvědomit dvě věci. První je prostředí, ve kterém oba vyrůstali: vzor otce, jednoho z největších hrdinů protinacistického odboje, jistě na syny působil obrovskou silou. Druhou věcí je doba, v níž svůj odboj skupina rozvíjela. Mluvíme totiž o počátcích komunistického režimu v Československu. O počátku režimu, který bez jakýchkoliv ohledů zabíjel vlastní občany kvůli odlišnému názoru (a pokud je nezabíjel, tak je alespoň poslal holýma rukama třídit uran, který potřebovali soudruzi v SSSR do svých mírových bomb). O počátcích režimu, který v řadách své tajné policie zaměstnával sadisty a bývalé konfidenty gestapa a ještě je vyznamenával. O počátcích režimu, který nechal celou gubernii obehnat ostnatým drátem a zřídil cosi, co se velmi vznosně jmenovalo Pohraniční stráž. Mluvím o komunismu, proti kterému se bratři Mašínové jako jedni z mála nebáli postavit se zbraní v ruce.
"Zatím dobrý" je příběh o odvaze, o jasném cíli a o zlu. O zlu, proti kterému se nakonec vždycky musíte postavit, jinak vás pohltí. Proč se asi Josef a Ctirad nikdy nevrátili domů?

Jan Pulkrábek (Reflex):
Sotva které téma od pádu komunismu vyvolává tolik protichůdných reakcí jako činnost odbojové skupiny bratrů Mašínů... Největší předností Novákova románu je zasazení událostí do širokých dobových souvislostí. Své vyprávění začíná autor v roce 1915, kdy Josef Mašín st. narukoval do rakousko-uherské armády. Pozdější zkušenosti z československých legií Mašín znovu zužitkoval jako jeden z pověstných "tří králů" během nacistické okupace, přičemž neváhal zaplatit cenu nejvyšší. Právě zde lze nalézt i možný interpretační klíč k příběhu jeho synů. Situace v letech 1951-1953, kdy působila bezejmenná odbojová skupina vedená bratry Ctiradem a Josefem Mašínovými, se od té protektorátní de facto příliš nelišila. Politické popravy, koncentráky a násilné zabavování majetku tehdy patřily ke každodenní realitě a tvrdě zasáhly i do života jejich rodiny. Není proto divu, že bratři, vedeni otcovým příkladem, vzali do rukou zbraně a zločinnému režimu vyhlásili soukromou válku.
Ačkoliv se Novák netají obdivem k jejich odhodlání, nezastírá, že měli více nadšení než zkušeností. Stačilo naučit se lepším chvatům, nasadit si masky nebo dávat větší pozor na zbraň a policisté Kašík a Honzátko i pokladník Rošický by zůstali naživu. O jejich smrti totiž nebylo rozhodnuto předem, na rozdíl od mnoha politických vězňů, jejichž rozsudky soudu nadiktovalo samotné politbyro. Vzpomínky zainteresovaných, především Josefa Mašína, i dosud publikovanou odbornou literaturu autor úspěšně přetavil do rozsáhlé románové fresky. Osvědčil přitom vytříbený smysl pro kompozici i tempo vyprávění. Krátké úsečné věty udržují rychlý dějový spád, a především akčním scénám dodávají nevšední životnost. Na velice dobrém vyznění knihy se v neposlední řadě podepsala i svědomitá redakční příprava. Jak už to v případě velkých příběhů chodí, většina otázek zůstává nezodpovězena a mnoho nových vyvstává. Na hrdinství či vinu bratrů Mašínových si nakonec musí každý udělat názor sám. Není však na škodu si nad románem Jana Nováka připomenout, jak se žilo v zemi, kde soudruzi vyhlásili třídní boj každému, kdo nesdílel jejich představu světlejších zítřků.

Vladimír Karfík (HN.ihned.cz):
Jan Novák označuje knihu jako "pravdivý román", říká, že se "drží faktů, pokud to jde" a není důvodu mu nevěřit. Bohužel za fakta nejde, neklade si hlubší otázky, skutečnost je buď černá anebo bílá jako u dobrodružné četby. Analogie odvahy a nesporného jednání otce vojáka, jak je líčí v úvodu románu, jednoduše implikuje obdobu povahy a činnosti jeho synů bez hlubší psychologické a společenské motivace.
Jako kdyby mu šlo především o filmovým střihem vyprávěné poutavé čtení, o jehož smyslu a pravdivosti není pochyb. Když se však poprvé sejde s Pepou jeho sestra a ptá se ho, jestli přemýšleli dopředu, "co bude pak", jestli mysleli na následky, bratr odpoví "Ne, byli jsme moc mladí."
V tom je asi nejpravdivější poselství celé knihy.

PETICE A METÁLY

Městské zastupitelstvo v Sadské udělilo Josefu a Ctiradu Mašínovým roku 1998 čestné občanství. Petici za projevení úcty členům odbojové skupiny bratří Mašínů zaslali nejvyšším státním představitelům roku 2000 signatáři, na jejichž čele byl mezi jinými i současný starosta Kolína Jiří Buřič (ODS). Zato senátor našeho obvodu Jan Rakušan (ČSSD) nepodpořil při nedávném projednávání návrh udělit Mašínům státní vyznamenání.

Přidej komentář:

Vaše jméno:
Komentář:
Odřádkování se zachovává, HTML není povolené
Opiš kód:   Kód je nečitelný, ukaž jiný

Komentáře ke článku (celkem 0)

Zatím žádné komentáře

Další články

Kategorie